De Vlaamse Regering heeft 108 miljoen euro uitgetrokken als steun voor het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal tegen 2020. Door deze brugverhogingen zal het rendement van het Albertkanaal met 33% stijgen, wat zal zorgen voor een stevige economische groei van het hele hinterland in de Kempen doordat internationale spelers extra kansen krijgen. Voka - Kamer van Koophandel Kempen is dan ook verheugd met de beslissing van de Vlaamse regering om geld vrij te maken voor dit project.

De overheidssteun is een onderdeel van een pakket van 750 miljoen euro om missing links in Vlaanderen weg te werken. Het betreft zes grote infrastructuurprojecten. Voor de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal is 108 miljoen euro opzijgezet. Daarnaast investeert NV De Scheepvaart met in het budget voorziene reguliere middelen nog eens 126 miljoen euro in de brugverhogingen. Zo kunnen 15 bruggen worden verhoogd tot 9,10 m. Die verhoging is nodig om containers op binnenschepen vier hoog te kunnen stapelen.

2020

Bedoeling is om 40 bruggen op het Albertkanaal tussen Antwerpen en Luik te verhogen. Van die 40 worden er 15 verhoogd of aangepast in het kader van een speciaal PPS-programma. Enkele brugaanpassingen, zoals die van Olen Hoogbuul, Oevel Punt en Meerhout Veedijk, zijn al in uitvoering, terwijl de werken aan anderen al zijn aanbesteed of waarvoor de aanbesteding al klaar ligt. In de Kempen zijn dat de bruggen van Meerhout-Vorst, Eindhout, Geel-Stelen, Herentals-Herenthout en Herenatls-Lier. De bruggen van Herentals-Olen en Grobbendonk waren al op hoogte. Tegen 2020 wil NV De Scheepvaart alle bruggen afgewerkt hebben, met een versnelde realisatie van de bruggen tussen Antwerpen en de inland containerterminal in Meerhout.

Groei

Door de brugverhogingen zal het rendement van het Albertkanaal met 33% stijgen. ‘Dit is zonder meer goed nieuws voor de bedrijven uit de Kempische regio’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel Kempen. ‘Het Albertkanaal is immers een heel belangrijke verkeersader voor de aan- en afvoer van goederen. De capaciteitstoename zal zorgen voor een belangrijke groei in het hinterland want Vlaamse én internationale spelers krijgen zo de kans om zich verder te ontwikkelen. Ze gaan ongekende groeivooruitzichten kennen, net zoals dit met Nike het geval is geweest.’

DYNAK

Hendrickx vindt dat de Vlaamse Regering met haar beslissing om het project te steunen een positief signaal geeft aan de regio. ‘Het is een onderdeel van het Dynamisch Actieplan Kempen (DYNAK). Met dat plan willen we de impact van de crisis op onze regio verminderen en onze economie daar waar nodig is transformeren. Als een van de stakeholders binnen DYNAK is Voka - Kamer van Koophandel Kempen dan ook erg tevreden met de steun aan het Albertkanaal.’